Ciri Atau Tanda Wanita Yang Mandul

Secara umum, ciri-ciri wanita mandul terbilang sangat sukar untuk dilihat secara fizikal. Namun jika anda paham mengenai hal ini, maka anda akan mempunyai sejumlah pertimbangan untuk melihat kecenderungan dari seorang wanita apakah ia subur atau tidak.

Meskipun diperlukan sebuah pemeriksaan fizikal dan makmal, tapi anda tetap boleh mengetahui tahap kesuburan wanita melalui pola hidup serta kitaran menstruasinya.

Selain itu, masih banyak keadaan fizikal lain yang boleh anda jadikan sebagai acuan mengenai kesuburan wanita.

Tanda-tanda Seorang Wanita Mandul

Berikut di bawah adalah beberapa tanda yang boleh anda perhatikan atau waspadai untuk mengetahui tentang kesuburan seorang wanita, kenapa seorang wanita belum boleh mendapatkan kehamilan.
kitaran Haid

Kitaran haid merupakan sebuah petanda jika proses ovulasi sedang terjadi dan ia juga menandakan mengenai bahawa hormon boleh bekerja secara normal.

Ciri Atau Tanda Wanita Mandul


Kerana alasan tersebut, tidak hairan jika ramai doktor yang mencadangkan agar hubungan intim sebaik-baiknya dilakukan selama masa ovulasi ini, kerana peluang untuk terjaidnya kehamilan sangat besar. Namun malangnya, tidak semua wanita paham mengenai masa ovulasi.

Pada masa ini, ada sebuah alat yang boleh mengesan masa ovulasi wanita, dan dijual bebas di farmasi. Jadi, ovulasi merupakan sebuah tanda awal yang boleh anda jadika acuan mengenai subur tidaknya seorang wanita. Jika seorang wanita mengalami masalah dengan kitaran menstruasinya, maka besar kemungkinan ia mengalami ketidak suburan.

Berat Badan Tidak Normal
Walaupun wanita yang sangat gemuk ataupun terlalu kurus masih mempunyai peluang untuk hamil, namun hal ini boleh mengurangkan peluang kehamilan.

Perlu difahami bahawa agar ovulasi boleh berjalan secara optimum, maka diperlukan hormon-hormon yang berfungsi secara baik. Namun malangnya, saat tubuh mempunyai berat badan yang berlebihan atau sangat kurang, maka prestasi dari hormon tidak boleh normal. Untuk tahap yang ekstrim, ovulasi bahkan boleh berhenti.

Apabila seorang wanita mengikuti program KB secara aktif lalu berhenti kerana merancang kehamilan, maka diperlukan waktu sekitar satu tahun agar keadaannya boleh pulih. Keadaan ini sendiri sangat bergantung pada setiap individu, bahkan pada beberapa kes memerlukan masa yang lebih lama.

0 Response to "Ciri Atau Tanda Wanita Yang Mandul"

Posting Komentar